CÜZDAN YAPILIRKEN KULLANILAN MAKİNELER

Cüzdan Yapılırken Kullanılan Makineler Nelerdir?

Cüzdan yapılırken kullanılan makineler hakkında bilgiler:

Pres Kesim Makinesi ve Kesim Kalıpları

Pres kesim kalıpları cüzdan parçalarını en kısa zamanda, firesiz ve net kesim yapmada kullanılır. Kesim kalıpları modele göre özel olarak yaptırılır. Pres kesim makinesinde; kesilecek malzemenin koyulduğu bölüm ile inip kalkan ve sağa sola hareket eden bir kafa (levha) bulunur. En üsteki çarkın sağa, sola döndürülmesiyle kafanın indirilip kaldırma ayarı yapılır. Kafanın üzerindeki iki butona aynı anda basılmasıyla, levha kesim kalıbının üzerine baskı yapar; böylece kesim gerçekleşir. Kesim presinin altında açıp kapama şarteli bulunur. Altta bulunan tonaj ayarlama düğmesiyle malzemenin kalınlığına göre tonaj ayarı yapılır. Elektrik kaçağına karşı önüne tahta kızak koyularak çalışılması gerekir. Çalışma sonunda malzeme atıklarının temizlenmesi, genel bakımda ise yağlanması ve gövdesinde bulunan yağ haznesine yağ ilave edilmesi gerekir.

Yarma Makinesi

Yarma tıraşı derilerin istenilen inceliğe getirilmesinde kullanılır. Yarma tıraşı yaparken ayarlarına, düzgün çalışıp çalışmadığına dikkat edilmelidir. Makinada çalışırken ses varsa arıza var demektir. Günlük bakımında keçelerin temizliği, iç kısımlarına dolan deri tozları ve bıçak harcanmasından çıkan krom tozları temizlenir. Bıçak değişiminde genel bakım yapılır.

Tıraş Makinesi

Cüzdan yapımında dikiş, kıvırma ve montaj yerlerindeki kalınlığı önlemek, gövdenin rahat katlanmasını sağlamak amacıyla tıraş yapılır. Tıraş makinesinin takılıp değiştirilebilen değişik genişliklerde tıraş ayakları vardır. Makinenin üzerindeki kol ve düğme ile tıraş inceliği ayarlanır. Tıraşlanacak yerin genişlik ayarı ise siper yardımıyla yapılır. Bıçak ile taşın dönme hızı ayarlama düğmesiyle ayarlanır. Körelen bıçak önde bulunan kollar sayesinde bileylenir.

Ayna Makinesi

Cüzdan deri parçalarının düzgünleştirilmesi, kırışıklığının giderilmesi için ayna makinesinde basılır. Deri özelliğine ve amaca göre sıcak ya da soğuk baskı yapılır. Ayna makinesinin günlük temizliğinin yapılması ve düzenli olarak yağlanması gerekir.

Maat Makinesi

Cüzdanın güzel görünmesi için, kredi kartlığa, paragözüne, kıvrılıp dikilen kenarlara maat çizgisi yapılır. Maat çizgisi Maat makinesiyle yapılır. Maat makinesi üzerinde tahta tabla üzerinde ısınıp, hareket edebilen metal çubuk bulunur. Deriye göre sıcaklık ayarı sağ taraftaki düğme ile yapılır. Üsteki çubuk altta bulunan pedalla hareket ettirilir. Üsteki iki vida ile çizgi genişlik ayarı yapılır. Makinenin günlük temizliği yapılması ve düzenli yağlanması gerekir.

Dikiş Makinesi

Cüzdan üretiminde dikiş en önemli aşamalardan biridir. Deri malzemesi dikiş hatasını kabul etmez, iğne izi deri üzerinde kalır. Dikişin ilk seferde mükemmel olması gerekir. Model özelliği gereği, birleştirme ve dayanıklılığı arttırmak için cüzdanın bazı bölümlerinde dikiş yapılması gerekir. Cüzdan üretiminde düz ve kollu makinalar ile bilgisayarlı otomatik makineler kullanılmaktadır. Cüzdanın düz bölümlerinde düz dikiş makinesi; kenar, hacimli ve dönüşlü bölümlerin dikişi ise kollu dikiş makinasında daha rahat dikilir. Makinanın üst bölümünde üst ipliğin koyulduğu kısım bulunur. Makinanın sağ bölümünden dikiş büyüklüğü ayarlanır. Sol taraftaki kafada üst ipliğin geçirildiği kısım, alt ipliğin ayarlandığı kısım, dikiş ayağı, iğne bulunur. Alt kısımda ise alt ipliğin bulunduğu masura bulunur. En alt kısımda ise makinayı hareket ettiren ayak bulunur. Makinanın günlük temizliğinin yapılması ve düzenli yağlanması gerekir.

Ayakkabı Kursu